אולטראסאונד אנדוסקופי (EUS) -
שימוש בגלי קול לצורך הדמיה משופרת
אולטרסאונד אנדוסקופי (EUS) הוא הליך רפואי המשלב אנדוסקופיה עם אולטרסאונד כדי לספק לרופא שלך תמונות ברורות של מערכת העיכול ושל איברים פנימיים סמוכים, הכוללים:
-
תהליכים בדופן דרכי העיכול העליונות והתחתונות (וושט/קיבה/מעי דק/מעי גס)
-
כיס המרה, דרכי מרה, לבלב, כבד, בלוטות לימפה, יותרת הכליה (אדרנל)
תמונות מפורטות אלו מספקות כלי אבחוני טוב יותר מאשר בדיקות הדמיה אחרות, כמו סריקת CT, כדי לאפשר לרופא שלך להעריך טוב יותר מחלות שונות של דרכי העיכול ולבחור בהתאם את הטיפול הנכון.

כיצד EUS מבוצע?
בהליך EUS, הרופא שלך יכניס צינור דק וגמיש שנקרא אנדוסקופ דרך הפה או פי הטבעת ויוביל אותו לאזור הפתולוגיה. לאנדוסקופ המיוחד יש חיבור אולטרסאונד המשתמש בגלי קול בתדירות גבוהה כדי לייצר תמונות ברורות ומדויקות של מערכת העיכול ושל איברים סמוכים.
סיבות לשימוש ב-EUS
EUS משמש לעיתים קרובות לקביעת הגורם לתסמינים שונים כמו כאב בטן, צהבת או ירידה לא רצונית במשקל על ידי הסתכלות על דרכי העיכול העליונות, הכוללות את הוושט, הקיבה והתריסריון, ועל דרכי העיכול התחתונות, שהן המעי הגס והרקטום. EUS יכול לשמש גם כדי לספק אבחון סופי עבור מחלות הקשורות ללבלב, צינור המרה, בלוטות האדרנל, כבד, בלוטות לימפה וכיס המרה, או כדי להעריך פתולוגיות שנמצאו באנדוסקופיה קודמת, כמו גידולים או בליטות בדופן המעי (נודולים).
תפקידו של ה-EUS באבחון וטיפול בגידולים
ל-EUS יש היכולת להעריך באופן מדויק עד כמה עמוק הגידול הסרטני והאם הגידול התפשט לבלוטות לימפה סמוכות או לאיברים סמוכים אחרים. EUS יכול לעזור לרופא להעריך מספר סוגי גידולים של מערכת העיכול ומערכת הנשימה. EUS יכול גם לזהות גידולים קטנים בלבלב או באיברי עיכול אחרים שבדיקות הדמיה אחרות, כמו סריקות CT או MRI, עשויות להחמיץ. ברגע שנמצא גידול, ניתן להשתמש ב-EUS כדי לקחת ביופסיות שיאפשרו לרופא לקבוע אבחנה סופית ולהמליץ על תוכנית טיפול מתאימה.
טיפולים אחרים באמצעות EUS
EUS יכול לשמש לטיפול בזיהום בלבלב על ידי הכנסה של צינורית קטנה ממתכת או מפלסטיק הנקראת תומכן (סטנט) לדופן הקיבה כדי לאפשר לנקז את הזיהום מהלבלב לקיבה. EUS יכול לשמש גם לטיפול בכאב שנגרם כתוצאה מגידול בלבלב על ידי הזרקת תרופה שמרדימה את סיבי העצב הקרובים ללבלב. במקרים מסוימים, שימוש בכימותרפיה או באנרגיה חשמלית (Radiofrequency, RF) יכול לטפל בהצלחה בגידולים קטנים באמצעות EUS. EUS מאפשר גם ניקוז דרכי מרה וכיס מרה, יצירת מעקף בין הקיבה למעי הריק (מעקף גסטרו-ג'ג'ונלי) במקרים של חסימת מוצא הקיבה או התריסריון, ניקוז של צינור הלבלב וכן יצירת גישה לטיפול בדרכי המרה בחולים שעברו מעקף בריאטרי.
כיצד להתכונן ל-EUS?
-
עבור EUS של דרכי העיכול העליונות, נדרש צום למשך 8 שעות לפני ההליך. ניתן לשתות מים עד כשעתיים לפני הבדיקה. עבור EUS של דרכי העיכול התחתונות, בנוסף לצום למשך 8 שעות, ההכנה תכלול שתייה של תמיסת ניקוי מיוחדת בשילוב עם דיאטה דלת שארית או חוקנים.
-
אם יש לך אלרגיה לתרופות/למזון/ללטקס, אנא הודע לרופא שלך לפני הליך EUS כדי שיהיה ניתן לנקוט בכל אמצעי הזהירות הנדרשים.
-
במידה ויש בפה תותבות/שיניים לא יציבות/כתרים – חובה לעדכן את הרופא לפני התחלת הבדיקה מחשש לפגיעה בשיניים.
-
עליך להביא את תוצאות ספירת הדם ותפקודי הקרישה (PT, PTT) שבוצעו לקראת הבדיקה.
-
אם ביצעת בדיקות דימות קודמות (כגון CT , MRI ואולטרסאונד בטן) עליך להביא אותם עמך ביום הבדיקה. נא להביא את הצילומים עצמם ולא רק את התשובה הכתובה.
-
יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: קרדיולוג באם הינך חולה לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו').
-
אם יש לך קוצב לב מלאכותי (PACEMAKER) ו/או דפיברילטור עליך להצטייד בתעודת קוצב, להביא אישור קרדיולוג מטפל ולהודיע על כך מראש לרופא המבצע וכן לאח/ות בזמן הקבלה בבית החולים.
-
עליך להגיע לבדיקה עם מלווה. עקב מתן תרופות העלולות לפגום בערנות אסורה הנהיגה ביום הבדיקה.
-
מה לגבי נטילת תרופות קבועות?
-
יש לעדכן את הרופא המבצע את הפעולה לגבי רשימת התרופות הקבועות.
-
יש לפנות לרופא/ה המטפל/ת לפחות שבוע לפני הבדיקה על מנת לקבל הנחיות מותאמות באופן אישי להמשך/הפסקת טיפול תרופתי קבוע.
-
ייתכן שיהיה צורך בהפסקת תרופות נוגדות קרישה (מדללי דם) לפני ההליך - יש צורך באישור מהקרדיולוג או מהרופא המטפל לביצוע ההליך תחת טשטוש וכן אישור להפסקת מדללי הדם או תרופות אחרות.
-
לחולי סוכרת: אסור להזריק אינסולין בבוקר הבדיקה, אך יש להביא את האינסולין עמך. יש להביא גם אוכל לארוחה לאחר הבדיקה.
בדוק גם עם הרופא שלך אילו תרופות מרשם ניתן לקחת בבוקר ההליך, וקח רק אותן עם לגימה של מים.
האם צריך לקחת אנטיביוטיקה לפני EUS?
בדרך כלל אין צורך לקחת אנטיביוטיקה לפני או אחרי הליך EUS; עם זאת, אם בדרך כלל אתה נוטל אנטיביוטיקה לפני פרוצדורות דנטליות, הודע על כך לרופא שלך. ייתכן שייקבע שעליך לקחת אנטיביוטיקה כדי לסייע במניעת זיהום. אם הרופא שלך מבצע טיפול EUS מיוחד, כמו דגימת ציסטה/ניקוז ציסטה, ייתכן שינתן טיפול אנטיביוטי בזמן הפעולה עם המלצה להמשיך טיפול אנטיביוטי לאחר הפעולה.
הקפד להודיע לרופא המבצע על אלרגיה לאנטיביוטיקה במידה וידועה.
למה לצפות במהלך EUS?
לפני התחלת הפעולה תקבל תרופה במתן תוך ורידי (IV) כדי לעזור לך להירגע. ההליך יתחיל בכך שתשכב על הצד השמאלי שלך. הבדיקה מבוצעת תחת מתן סדציה (טשטוש, conscious sedation) הניתנת בזריקה אל הווריד. הסדציה פועלת במהירות ומקנה למטופל תחושה של ישנוניות ומונעת תחושת כאב במהלך הבדיקה. לאחר שתרדם, הרופא שלך יכניס את האנדוסקופ דרך הפה ויוביל אותו דרך הוושט והקיבה לתריסריון. תוכל להמשיך לנשום כרגיל עם האנדוסקופ במקום. ההליך עצמו בדרך כלל נמשך בין 10 ל-60 דקות. רוב המטופלים מחשיבים את הבדיקה רק מעט לא נוחה ורבים נרדמים במהלך ההליך ולא זוכרים דבר.
למה לצפות לאחר ה-EUS?
לאחר הפעולה תנוח/י בחדר ההתאוששות כשעתיים ותהיה תחת ניטור ופיקוח רפואי עד שההשפעות של התרופות יחלפו. במקרים מסוימים נדרשת השגחה ממושכת יותר.
תתכן תחושת נפיחות בטנית או כאב קל בבטן בגלל אוויר ומים שהוכנסו למעי במהלך הפעולה.
שתייה ואכילה בגמר הבדיקה יותרו עפ"י הוראות הרופא.
לא תורשה לנהוג לאחר ההליך במשך 12 שעות לפחות (כולל נהיגה ברכב/ אופניים חשמליות/ קורקינט וכדומה), גם אם אינך מרגיש עייף. חובה לשוב הביתה עם מלווה! ודא שיש לך הסעה הביתה ומישהו שיישאר איתך לאחר הפעולה; אתה עשוי להרגיש את ההשפעות של תרופות ההרדמה שקיבלת לשארית היום.
מידע על תוצאות הבדיקה הסונוגרפית והוראות הטיפול והמעקב יינתנו ע"י הרופא שביצע את הבדיקה טרם תשוחרר/י לביתך. במידה ונלקחו ביופסיות, הדגימה תשלח למעבדה הפתולוגית ותשובה תינתן מאוחר יותר לאחר סיום האבחון הפתולוגי.
קבלת התוצאות של ביופסיה שנלקחה ב-EUS
תאים מנוזל הציסטה או מהגידול שנדגמו יישלחו למעבדת פתולוגיה להערכה מיקרוסקופית וישלחו אליך בהמשך. בנוסף, לעיתים ילקחו מרקרים מנוזל הציסטה כדי לקבוע את טיבה. בהתאם לתוצאות הפתולוגיה יחליט הרופא האם יש צורך במעקב (ואיזה), מהי תדירות המעקב והאם יש צורך בהתערבות נוספת.
סיבוכים אפשריים של EUS
תתכן תחושה של גירוי וכאב מקומי בלוע, שתחלוף לרוב תוך יום עד יומיים. כמו כן, תתכן תחושה של נפיחות בבטן כתוצאה מהחדרת אוויר בזמן הבדיקה, תחושה שתחלוף עצמונית לאחר הבדיקה.
על אף שמדובר בהליך שסיבוכיו נדירים, חשוב בכל זאת להיות ערים לסיכונים ולסיבוכים שעלולים להתפתח בעקבות בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי.
הסיבוכים האפשריים בעקבות אולטרסאונד אנדוסקופי כוללים:
-
ניקוב של דופן המעי (פרפורציה)- זהו סיבוך נדיר למדי שעלול להצריך התערבות ניתוחית על מנת לתקן את הקרע.
-
דימום- בדרך כלל מדובר בדימום קל שפוסק עצמונית. במקרים נדירים עלול להיות צורך במתן מנות דם או בהתערבות ניתוחית על מנת לעצור את הדימום. סיבוך זה נדיר ביותר, שכיחותו גבוהה יותר במקרים של צורך בלקיחת ביופסיה (FNA/FNB).
-
דלקת חדה של הלבלב- זהו סיבוך נדיר ושכיחותו גבוהה יותר במקרים של צורך בלקיחת ביופסיה (FNA/FNB) .
-
זיהום- סיבוך נדיר, בעיקר בעקבות דיקור של ציסטת לבלב אך גם אז הסיכון נמוך מ1%. בעת ביצוע דיקור של ציסטת לבלב יינתן טיפול אנטיביוטי על מנת להפחית סיכון לסיבוך זה ובמקרים מסוימים אף נמליץ למטופל להמשיך טיפול אנטיביוטי פומי למספר ימים.
-
לעתים רחוקות, קיימות תגובות לא רצויות לתרופות שמערבות את מערכת הלב והריאות, כגון דיכוי נשימתי או הפרעות קצב. תופעות אלה שכיחות יותר בחולים הסובלים ממחלות כרוניות של מערכות אלה לכן חשוב ביותר לעדכן את הרופא המטפל לגבי מחלות הרקע
-
שאיפת תוכן מזון לקיבה
-
בבדיקת דרכי עיכול עליונות עלול להיגרם נזק לשיניים עקב החדרת המכשיר דרך הפה
הסיכון לסיבוכים מ-EUS עולה מעט אם מתבצעת ביופסיה עם מחט. יש לשקול את הסיכונים מול היתרונות הצפויים של ההליך וכן את הסיכונים האפשריים של גישות חלופיות לאבחון ולטיפול במצבך.
בכל מקרה של כאב בטן מתמשך, הקאה, יציאה שחורה או דמית או עליית חום מעל 38 מעלות יש ליידע את הרופא המבצע. מחוץ לשעות הפעילות המכון יש להגיע לחדר המיון.